C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Els Cafès científics: «El funcionament del nostre organisme»

Dimecres, a les 19 h
Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia)
Activitat presencial, retransmesa en directe al canal de Youtube de la Casa Orlandai

El primer trimestre continuem amb coneixement de frontera que es fa als laboratoris per comprendre el funcionament del nostre organisme. Aprendrem com funcionen les proteïnes en la seva estructura tridimensional, com les tècniques de fluorescència ens permeten conèixer l’intercanvi cel·lular i com es comuniquen les neurones.

Aquest trimestre comptarem amb les sessions següents!

19 de gener
L’estructura 3D de les proteïnes – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Les proteïnes són els components més versàtils del nostre organisme. Fins fa poc, en coneixíem la funció, i que si perdien la seva estructura en l’espai deixaven de ser funcionals. Però no es podia veure la seva estructura en tres dimensions. Quines imatges ens permeten comprendre el funcionament de les molècules més actives del nostre organisme?

Amb Salvador Ventura, de l’Institut de Biologia i Biomedicina de la UAB 

 

16 de febrer
Seguir el rastre de les molècules – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Per a seguir el camí que fan les molècules que intervenen en els processos que tenen lloc en el nostre organisme, ja fa temps que es fan servir tècniques de fluorescència. Un dels processos més importants és l’intercanvi de molècules entre les cèl·lules i el medi extern. Com es pot veure aquest tràfic ajudant-se de la fluorescència?

Amb Oriol Gallego, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF

 

16 de març
La comunicació entre neurones – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Les neurones són cèl·lules que es comuniquen per un procés que s’anomena sinapsi. En els darrers anys s’estan descobrint nous elements que hi intervenen. Determinar el paper de cadascun d’aquests elements pot ajudar a conèixer com funciona el sistema nerviós i avançar en el tractament de malalties neurodegeneratives.

Amb Esther Gratacós-Batlle, del Laboratori de Neurofisiologia de la UB