C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Dades del taller

Horari: dijous (16h) de 10 a 12 h
Tallerista: Meritxell Carreres
Preu: 85.18€
Inici taller: Dijous 6 d’octubre
Comparteixo...

Història de barcelona a peu de carrer (dijous, 10 h)

Dijous de 10 a 12 h. Del 6 d’octubre al 25 de novembre
Preu: 85,18 € (16 hores)
Rutes culturals per Barcelona on descobrirem la història i els racons més insospitats mentre passegem.

Nou Barris-Nou Sorpreses: Itinerari per un barri amb un passat rural, amb una lleu participació en la revolució industrial, amb els inicis de la urbanització de la zona quan Barcelona assoleix el milió d'habitants (any 1930), amb el model urbà, nefast, del règim franquista i el nou model urbanístic de l'època democràtica. Una ruta que ens passeja per tots els indrets protagonistes d'aquests canvis amb uns vestigis sorprenents.

Per la Gràcia divina!: Una ruta que explica la formació i evolució de la Vila de Gràcia: Durant els S XVII i XVIII Gràcia fou un territori eminentment rural que formava part de la ciutat de Barcelona amb conreus i horts. A partir dels primers anys del S XIX , davant l'increment de població que arriba a la Barcelona de la revolució industrial, on ja no queda espai per edificar, les masies aniran parcel·lant i urbanitzant les seves terres. Aquesta parcel·lació comportarà la urbanització d'un nou barri de Barcelona, extra murs, que al 1849 esdevindrà independent.

Sarriejant per dalt és una ruta que ens durà des de la famosa i coneguda plaça de Sant Vicenç, amb l'església i el conjunt de rectoria i casa consistorial, fins al menys conegut desert de sarrià o de santa eulàlia dit així perquè, segons la llegenda, aquest era el lloc on residia Santa Eulàlia amb la seva família. En aquest itinerari explicarem l'origen i evolució d'aquesta vil·la que , justament, el passat novembre va complir 100 anys de la seva agregació a Barcelona.

Vallis Vitraria, la Vallvidrera mil·lenaria és una ruta per una de les zones que es va mantenir inalterable durant més de 1000 anys fins que, primer el funicular i després el ferrocarril, la van omplir d'excursionistes i "domingueros" de començaments del S XX.
Un passeig que iniciem a la Colònia Busquets, el petit barri modernista de la Plaça Pep Ventura fins l'Església gòtica que va donar nom a la zona: Santa Maria de Vallvidrera. També passarem pel pantà de Vallvidrera i acabarem a Vil·la Joana, una residència burgesa que va acollir a Mossen Cinto els darrers dies de la seva vida.

Domeneixample (l'Eixample de Domènech i Montaner): Un dels referents del modernisme català, l'arquitecte del detall i la filigrana. El professor d'arquitectura d'Antoni Gaudí, Puig i Cadafalch o Josep Maria Jujol entre d'altres. La pràctica arquitectònica convertida en passió. Aquest és un itinerari que ens mostra una sèrie d'edificis de l'Eixample construïts per Domènech i Montaner a banda de les seves obres monumentals (Hospital de Sant Pau, Palau de la Música o Casa Lleó-Morera per citar les més conegudes).

Prostituere, 2000 anys de prostitució a Barcelona: Des de la Barcino romana a la Barcelona del segle XIX. Hetaira, meretriu, mesalina, puta, meuca, bagassa, golfa, fulana...2000 anys de sexe llogat i venut a la ciutat de Barcelona amb molts noms diferents. Amb aquest itinerari descobrirem les peculiaritats de l'ofici més antic del món en cada una de les etapes històriques de la nostra ciutat.

Ramblejant, històries de la Rambla des de Canaletes a Colón.
Com deia el poeta "les Rambles són la sala de ball de Barcelona on el sol ve a fer-hi de catifa d'or " Per tant "ballarem" al compàs dels pintors, de les floristes, de les parades de fruita de la Boqueria, dels senyors i senyores del Liceu, de la motxilla del rodamón, dels turistes i dels diversos personatges que la van habitar.

Oh Europa (Granvia-Plaça Europa): En aquest itinerari farem viatge al passat i al futur del que va ser des de sempre la frontera entre l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona: Un passat rural i industrial i un futur econòmic i financer.
Gran Via Sud i la Plaça Europa són i seran el gran referent dels congressos i dels negocis. Un indret arquitectònicament impressionant amb 4 Premis Pritzker d'arquitectura (els premis nobel de l'arquitectura) que no ens podem perdre.

Amb Meritxell Carreres, AdaptamBCN, Barcelonauta i Guia Oficial de Catalunya