Nosaltres

Què és l’ACCO?

 

L’Associació Cultural Casa Orlandai és una entitat sense ànim de lucre, formada pel veïnat i col·lectius vinculats a Sarrià, constituïda per donar vida a l’equipament municipal Casa Orlandai.

L’associació promou l’art i la transformació social des de la convivència, el respecte i la llibertat; així com un desenvolupament públic i social més proper i participatiu, donant resposta als anhels de construir una societat més justa.

L’Assemblea General de l’Associació i la Junta de la Casa són els òrgans que gestionen l’entitat. Les comissions són espais de participació per gestionar diferents aspectes o activitats de l’Associació.

A més de la gestió de la Casa Orlandai, l’Associació impulsa i promou altres projectes: l’Espai Gardenyes i el Mapa Verd.

L’ACCO decideix formar part de plataformes, xarxes i censos amb principis i valors corresponents amb els de l’associació. Són les següents:

 

Missió

  • Ser un lloc de trobada intergeneracional on siguin protagonistes les persones de totes les edats, un espai d’intercanvi d’idees donant suport a activitats per fomentar el coneixement i l’esperit crític.
  • Incorporar i potenciar la transversalitat de la perspectiva de gènere i de les dones en totes aquelles activitats i projectes que es realitzen.
  • Promoure accions d’educació per al desenvolupament en quatre àmbits: sensibilització, educació i formació, investigació i reflexió, i incidència política i mobilització social.
  • Esdevenir un espai d’acollida a la diversitat fomentant la participació i l’atenció a les persones amb risc d’exclusió per raons socials, econòmiques, culturals, diversitat funcional o problemes de salut mental.
  • Promoure i millorar l’educació, en especial del lleure, donant suport i afavorint les iniciatives juvenils i dels sectors amb perill d’exclusió social.
  • Mantenir i actualitzar les tradicions i els costums, fomentar i vetllar per l’ús de la llegua catalana i avançar en la recuperació de la memòria històrica.
  • Tenir cura del territori amb criteris de sostenibilitat, tot fomentant el coneixement de l’entorn.
  • Esdevenir un espai de trobada, suport i realització d’activitats de les associacions del barri

Valors

  • Sostenibilitat
  • Cultura de la pau
  • Compromís social
  • Transparència
  • Educació i formació
  • Participació democràtica
  • Independència i autonomia
  • Innovació, Feminisme
  • Treball en xarxa
  • Esperit crític
  • Incidència social.  

Visió

La finalitat principal de l’Associació és impulsar el teixit associatiu, cultural, social del barri de Sarrià i del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, fomentant els següents valors: cultura per la pau, equitat de gènere, esperit crític, multiculturalitat, democràcia, transparència, eficàcia, sostenibilitat, solidaritat local i global, diversitat cultural i social i innovació.

Història

  • Llibertat, 23 i 25.

    On ara hi ha l’actual edifici de Casa Orlandai, des del segle XVII hi havia hagut un mas de planta quadrada que quedava separat del centre de Sarrià. Amb el temps va anar quedant integrat en la trama de carrers de la vila, fent cantonada amb els carrers Llibertat (Jaume Piquet) i Indústria (Verge de Núria).

    L’any 1870, Manuel Galve, directiu i accionista de la Cros, demanà permís per fer-hi una façana nova amb dues portes al carrer Llibertat.

  • L’Escola Orlandai

    L’any 1891 s’hi afegí un pis i es reformà la façana, a la qual s’incorporà el frontó central.

    L’any 1922, Juli Galve demanà un nou permís per fer la tribuna de llevant i, el 1928, per adossar-hi un edifici-tribuna amb soterrani, planta baixa i dos pisos. Després de cinquanta anys de reformes continuades, l’edifici aconseguí una personalitat pròpia, en què destacava la riquesa decorativa i el detallisme de les escales i les vidrieres de l’interior.

    més informació

  • L’Escola Orlandai

    A partir de 1974 i fins a l’any 2003, el centre va prendre el nom d’Escola Orlandai, amb un projecte educatiu obert al barri i amb vocació d’escola pública. L’any 1974, doncs, la direcció del centre prengué un altre rumb, i l’escola quedà “òrfena” de nom. Ara bé, en el moment que el perdé ja tenia prou caràcter, prou mestres i prou nens i nenes, per inventar-ne un de nou i ben propi. Així ho van proposar els i les mestres als nens i nenes i en van buscar i inventar una bona llista. Finalment, el van elegir votant quan encara la gent gran no podia votar. A l’escola els nens i nenes, quan començaven la primària, ja estaven acostumats a triar-se un nom per a la seva classe que els acompanyaria la resta de la seva escolaritat.

    Finalment es decidí obrir un centre cívic que hauria de gestionar l’AC Casa Orlandai, una entitat constituïda per una vintena d’associacions del barri i diversos particulars. Casa Orlandai s’obria al públic la primavera del 2007.

  • L’Escola Orlandai

    A partir de 1974 i fins a l’any 2003, el centre va prendre el nom d’Escola Orlandai, amb un projecte educatiu obert al barri i amb vocació d’escola pública. L’any 1974, doncs, la direcció del centre prengué un altre rumb, i l’escola quedà “òrfena” de nom. Ara bé, en el moment que el perdé ja tenia prou caràcter, prou mestres i prou nens i nenes, per inventar-ne un de nou i ben propi. Així ho van proposar els i les mestres als nens i nenes i en van buscar i inventar una bona llista. Finalment, el van elegir votant quan encara la gent gran no podia votar. A l’escola els nens i nenes, quan començaven la primària, ja estaven acostumats a triar-se un nom per a la seva classe que els acompanyaria la resta de la seva escolaritat.

  • L’Escola Talitha

  • Llibertat, 23 i 25.

    On ara hi ha l’actual edifici de Casa Orlandai, des del segle XVII hi havia hagut un mas de planta quadrada que quedava separat del centre de Sarrià. Amb el temps va anar quedant integrat en la trama de carrers de la vila, fent cantonada amb els carrers Llibertat (Jaume Piquet) i Indústria (Verge de Núria). L’any 1870, Manuel Galve, directiu i accionista de la Cros, demanà permís per fer-hi una façana nova amb dues portes al carrer Llibertat. L’any 1891 s’hi afegí un pis i es reformà la façana, a la qual s’incorporà el frontó central. L’any 1922, Juli Galve demanà un nou permís per fer la tribuna de llevant i, el 1928, per adossar-hi un edifici-tribuna amb soterrani, planta baixa i dos pisos. Després de cinquanta anys de reformes continuades, l’edifici aconseguí una personalitat pròpia, en què destacava la riquesa decorativa i el detallisme de les escales i les vidrieres de l’interior.

    Vull saber més

Equip i junta

Natalia Oliete · Direcció

Directora de la Casa Orlandai. Forma part de l’equip de treball des del maig del 2007. Durant més de 8 anys ha estat la responsable de la gestió econòmica, fiscal i laboral de l’entitat. Gestió i coordinació d’equips de treball durant més de 20 anys en el sector industrial de l’automoció. Professional resolutiva i en continua formació. La seva trajectòria associativa està lligada a l’Associació Cultural Casa Orlandai i a la Comissió de festes del Roser de Sarrià. direccio@casaorlandai.cat

Joan Pons · Administració i Secretaria ACCO

Responsable de la gestió econòmica i administrativa de la Casa Orlandai i l’ACCO. Llicenciat en Filosofia per la UB i cursant ADE per la UOC, professionalment sempre ha estat treballant en gestió econòmica i financera, tant en empreses petites com en empreses grans. Des que va començar a l’esplai fa ja molts anys, sempre ha estat vinculat a l’associacionisme. Tots els setembres travessa el llac de Banyoles nedant. administracio@casaorlandai.cat

Carla Barrenechea · comunicació i formació

Responsable de la comunicació i de la formació de la Casa Orlandai. Una formació universitària i post universitària en disseny gràfic, recerca artística i educació. Amb aquest doble perfil de formadora/ educadora i artístic, ha dedicat la seva carrera professional a treballar en l'ESS, l'educació i la cultura de proximitat. Sempre en combinació amb l'associacionisme de ciutat i la militància al barri de Sants. comunicacio@casaorlandai.cat / formacio@casaorlandai.cat

Anna Sardà · Espais i xarxes

Graduada en Musicologia per l'ESMUC i en Antropologia Social i Cultural per la UB, amb els estudis de gènere com a fil conductor acadèmic i vital. Actualment es troba acabant el Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania a la UB. Vinculada professionalment a l'àmbit cultural i associatiu, dedica la resta del seu temps al seu projecte musical i a l'activisme feminista i LGTBIQ+. espais@casaorlandai.cat

Joan Sentís · Informació

Creador multidisciplinari, format com a actor a l’Institut del Teatre de Barcelona (ESAD) i graduat en Humanitats per la UPF. Com actor i humanista, l’acte comunicatiu i divulgatiu és una passió que traspassa l’àmbit artístic i que s'impregna en la seva feina. Ha treballat sempre en la gestió cultural, vinculada a l'atenció i el tracte amb les persones, així com en l'educació i el lleure. És ex alumne de l'escola Nabí, d'on recorda les cantates a Can Ponsic: primera llavor que l'ha portat a no deixar d'estar mai vinculat personalment i artística al barri. És informador a la Casa Orlandai. recepcio@casaorlandai.cat

Claudia Serrahima · Programació

Responsable de Programació de la Casa Orlandai. La Clàudia Serrahima és gestora cultural i fotògrafa. Una part significativa de la seva formació i desenvolupament professional ha tingut lloc a la Casa Orlandai on ara n'és la programadora. Aquesta estreta vinculació li ha permès entendre les necessitats i els interessos de la comunitat, convertint-la en una peça clau per a la dinamització cultural del seu entorn. La seva feina i manera de treballar reflecteix una creença ferma en la gestió ciutadana i participativa.   programacio@casaorlandai.cat

Rosa Gras · Informació

Sarrianenca de tota la vida, és graduada en Antropologia Social i Cultural per la UB i també en Educació primària, amb l'especialitat de pedagogia terapèutica. Està vinculada a l'àmbit educatiu i cultural des de fa anys, havent participat en diversos projectes, tant professionalment com de manera voluntària, vinculats al món social i associatiu. Des de fa anys, també, dedica bona part del seu temps al que més l'apassiona, la música. Així que tant la podràs trobar punxant música afrocaribenya com cantant boleros i havaneres a alguna festa major! recepcio@casaorlandai.cat

Maria Gallemí · Informació

Pastissera amb formació d'Educació Social, ha treballat en àmbits com el teatre inclusiu, el ioga amb persones preses, l'educació de carrer o les cures en contextos familiars de dependencia. Actualment vincula el món social al seu propi projecte alimentari mentre aten als usuaris i usuàries de la Casa Orlandai. recepcio@casaorlandai.cat

Ula Roca

<div dir="auto">Farmacèutica de formació, amb àmplia experiència en la formació, la qualitat i el servei a les persones, és una veïna de Sarrià molt vinculada al barri des de petita en diferents serveis i esplais.</div> <div dir="auto">En els últims anys ha participat en diverses activitats, tallers i comissions de la Casa, fins al punt de voler col·laborar més estretament en alguna comissió com l'Ecocco, la comissió de formació i la de programació.</div> <div dir="auto">Apasionada de la cultura, de l’alimentació i del medi ambient.</div> <div dir="auto"><a href="mailto:associacio@casaorlandai.cat" target="_blank" rel="noopener">associacio@casaorlandai.cat</a></div>

Berta Segura

La Berta és veïna del barri de Sarrià de tota la vida i, no ha estat fins fa poc, que ha descobert el món de la gestió comunitària i l’empoderament veïnal. Llicenciada en Ciències Ambientals i especialitzada en psicologia ambiental, la seva vida laboral ha girat sempre al voltant del medi ambient. Es va unir a la casa Orlandai a través de la comissió Ecoco i des de llavors que el vincle i implicació amb la casa ha anat en augment fins a formar part de la Junta de l’ACCO.  Amb diversos objectius per bandera; la Berta vol contribuir a un empoderament de les veïnes de la vil•la davant situacions i injustícies, a defensar el medi ambient amb capa i espasa i a promoure un canvi de model més amable amb els ritmes de la natura i de les persones.

Azuzena Micó

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla laoreet turpis at mi mollis, ut suscipit velit eleifend. Aliquam suscipit pharetra dolor non cursus. Sed orci tortor, consectetur at ultricies hendrerit, molestie vitae ante. Praesent pharetra nulla eu nulla congue blandit. Fusce vitae nunc laoreet, rutrum diam eget, vulputate elit. Suspendisse potenti. Nulla pretium sit amet nulla sed semper.

Maria Homs

<div class="equip-item"> <div class="equip-content pb-12">Vinculada des de sempre a Sarrià, tot i viure a Vallvidrera, ha estat profundament arrelada a la vida comunitària del barri. Durant molts anys, va ser infant i després monitora de l'Esplai Movi de Sarrià. També va formar part de la Comissió de Festes del Roser de Sarrià. És logopeda, especialitzada en reeducació amb infants que és el que es dedica actualment. La seva implicació en el món social i educatiu és una part essencial de qui és, amb una trajectòria lligada a l'educació no formal i les activitats de lleure.</div> </div> <div class="equip-item"></div>

Núria Solina

Tito Baraldés

Pau Matas

Projectes

Des de l’Associació Cultural Casa Orlandai (ACCO) estem treballant en un projecte per fomentar l’enxarxament i el treball conjunt dels agents ...Llegir més
Com gaudir del món sense sortir del barri? Moltes vegades anem lluny a buscar meravelles, sense fixar-nos en les que ...Llegir més
Projecte de revitalització d’un solar buit al barri de Sarrià (Barcelona). Som espai de trobada de veïns i veïnes.
La Casa Orlandai és un equipament públic gestionat per l’Associació Cultural Casa Orlandai. L’ACCO, creada l’any 2007, està formada per ...Llegir més

Sòcies

 

Al’Associació Cultural Casa Orlandai ens volem enfortir i arribar a més persones i poder impulsar nous projectes i activitats! Fen-te soci/a de l’Associació Cultural Casa Orlandai ens ajudes a tirar endavant un projecte que pretén fomentar l’art i la creativitat, la convivència basada en el diàleg, el respecte i la transformació social per aconseguir una societat més justa. Tot i que la nostra perspectiva és global, la nostra acció i incidència és local, a Sarrià. L’objectiu és treballar per un barri més crític, cívic, cohesionat, innovador, solidari i sostenible amb projecció de districte i de ciutat. Busquem la màxima participació, l’autèntic motor del nostre projecte. Per una mòdica aportació econòmica anual pots ajudar-nos a seguir endavant i impulsar aquest projecte. Amb poc podem fer molt!

Fes-te sòcia Veure entitats sòcies

Participa-hi

La gestió de l’activitat quotidiana de l’associació es duu a terme mitjançant el treball de les Comissions i de la Junta. Les comissions són àrees de participació obertes a tothom que hi vulgui participar. Cada comissió es dedica a un tema o aspecte concret de a gestió de la Casa Orlandai o de l’associació.

Ara també pots participar online a les comissions! A què esperes a dir la teva?

COMISSIÓ DE PROGRAMACIÓ  COMISSIÓ DE FORMACIÓ  COMISSIÓ DE COMUNICACIÓ

La Junta és l’òrgan operatiu i de gestió de l’associació i es reuneix cada quinze dies. Amb la finalitat d’agilitzar la comunicació entre l’associació i l’equip tècnic de la Casa Orlandai, a les reunions de la Junta hi participa la direcció de l’equipament amb veu però sense vot.

Veure Junta

L’Assemblea, o Assemblea General, és l’òrgan suprem de gestió de l’associació. Són membres de l’Assemblea els socis i sòcies individuals, familiars i les entitats sòcies. Cada persona, col·lectiu o entitat tenen un vot. Els acords es prenen per majoria simple de vots de les persones sòcies presents o representades.

Últimes actes de l’Assemblea

Tardor 2017  Primavera 2017

Des de l’inici de l’activitat de la Casa, l’abril de 2007, han estat moltes les persones que s’han ofert per donar suport al dia a dia de la Casa. De forma espontània i no sempre planificada se’ls hi ha donat cabuda al llarg dels primers mesos del projecte.

Però això ha anat canviant amb el pas del temps i, avui, podem dir que a l’Associació Cultural Casa Orlandai contem amb un nombre important de voluntaris i voluntàries que volen aportar una part d’ells i elles mateixes a un projecte sociocultural com aquest, on la gestió interna la porta a terme una assemblea de veïns i veïnes del barri que, sense ànim de lucre, van voler impulsar-lo.

Fes voluntariat a la Casa Orlandai!

Gestió ciutadana

 

La gestió ciutadana, o cívica, és una fórmula de gestió específica d’un equipament de titularitat municipal o d’un projecte d’intervenció acordada entre l’Ajuntament de Barcelona i el teixit associatiu del territori objecte de la intervenció, per la qual una entitat es fa càrrec de la gestió d’un equipament i/o projecte d’interès general. Aquest acord pot venir motivat per determinades circumstàncies, i estar decidit en funció dels interessos d’ambdues bandes.

A la ciutat de Barcelona hi ha diferents exemples d’equipament gestionats de manera pública. Són els casos, per exemple, de l’Ateneu de Nou Barris, l’Ateneu Harmonia de Sant Andreu, La Farinera en el Clot i, evidentment, de la Casa Orlandai gestionat en aquest cas per l’Associació Cultural Casa Orlandai.

Creiem que cada cop és més necessària la gestió ciutadana d’aquests tipus de serveis ja que ens permet com a veïns i veïnes dels nostres barris participar en el disseny i gestió entre totes el model de barri i ciutat que volem.

La gestió ciutadana d’equipaments publics  Plataforma de Gestió Ciutadana  Manifest procés marc gestió ciutadana