C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Neix la Xarxa de Mobilitat Escolar de Sarrià

Després de mesos coordinant-se informalment, algunes AFAs del barri de Sarrià han fet un pas endavant per la creació de la “Xarxa de la Mobilitat Escolar de Sarrià” aquest dimarts 21 de juny a la Casa Orlandai amb l’objectiu de millorar la mobilitat escolar al barri de Sarrià.

Com a punt de partida, Sarrià presenta la major densitat d’escoles de Catalunya i una de les més altes a nivell europeu1. A l’entorn del barri s’hi ubiquen 37 centres educatius i al Districte de Sarrià – Sant Gervasi es calcula que cada dia es desplacen més de 40.000 alumnes a les hores d’entrada i sortida dels centres. Aquest volum de trànsit representa, junt als desplaçaments ordinaris de la zona i les entrades/sortides de la Ronda de Dalt, una xifra de vehicles que compromet de fa temps els desplaçaments no motoritzats. De la mateixa manera, les infraestructures de mobilitat responen a una realitat centrada en el vehicle motoritzat (districte amb un dels menors desplegaments de carril bici de la ciutat), manca de sensibilització per a l’ús d’alternatives de mobilitat saludable i ambientalment respectuoses (especialment necessàries davant l’estat d’emergència climàtica) i una xarxa de transport públic que no respon a la necessitat escolar.

Al mateix temps, estudis com els d’ISGlobal demostren que la infància és especialment vulnerable a la contaminació atmosfèrica (amb un impacte significatiu en el seu desenvolupament cognitiu, la memòria de treball, la capacitat d’atenció i altres aspectes de salut) i que, per tant, els entorns de les escoles i els trajectes que fan els escolars fins als centres són espais prioritaris d’intervenció. Alhora, aquests estudis subratllen la importància del verd urbà com un element clau per oferir a la infància espais més saludables.

La constitució de la xarxa, que ha tingut lloc a la Casa Orlandai, hi han participat membres de la comunitat educativa de fins a 14 dels centres del barri: membres d’AFAs, professorat i d’equips directius i d’altres entitats que treballen per la mobilitat sostenible.

Entre els assistents hi havia membres dels centres educatius: Tàber, Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia, John Talabot, Sagrat Cor de Sarrià, Dolors Monserdà – Santapau, Orlandai, Can Caralleu, Escola Projecte, Betània – Patmos, Costa – Llobera, Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi, Salesians de Sarrià i d’entitats que treballen per una mobilitat sostenible com l’Ecocomissió de Casa Orlandai, el Bicibús SSG, Sarrià Respira, Som Natura, BiciAugusta, Bikevidrera i l’Associació veïnal de Sarrià.

Els principals objectius de la Xarxa són a data d’avui organitzar-se, coordinar-se i fer xarxa per millorar la mobilitat escolar al barri de Sarrià, una preocupació que tots els membres comparteixen i que té molt de camí de millorar a Sarrià.

 

La Xarxa neix amb la voluntat de:

  • sumar esforços a les iniciatives que ja estan fent els respectius centres individualment en la reivindicació d’un Sarrià amb una mobilitat menys contaminant, més saludable i més segura per a la infància i pel conjunt de la població,
  • ser un espai propositiu que aporti idees i solucions al problema de la mobilitat escolar i la contaminació, que passa per promoure una mobilitat més sostenible, equitativa i eficient, però també per garantir la seguretat dels desplaçaments a peu o en bicicleta pels carrers.
  • assegurar, avui i en el futur, una mobilitat que resti agressivitat a l’entorn i a la ciutadania, de respecte al medi ambient i que incrementi l’eficiència de la mobilitat escolar, caracteritzada en aquest barri per una hegemonia del vehicle privat.

Pels fets exposats, és per això que reclamem:

  • S’estableixin mecanismes per defensar i garantir el dret a la mobilitat i el transport públic davant del vehicle privat contaminant.
  • Es fomenti un canvi d’actitud de les administracions i de la població, amb sistemes que garanteixin la seguretat dels infants i el conjunt de la comunitat educativa
  • Es planifiquin les actuacions urbanístiques necessàries per assolir-ho tot donant respostes a les necessitats de mobilitat escolar.

 

La primera demanda concreta com a Xarxa de la Mobilitat Escolar de Sarrià és la de petició al Districte de Sarrià – Sant Gervasi de l’Ajuntament de Barcelona de la creació d’una Taula de mobilitat de Sarrià.