C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

La Casa fa inclusius els lavabos

A partir de divendres 1 d’abril de 2022 els lavabos de la Casa són inclusius: poden ser utilitzat per qualsevol persona, independentment de la seva identitat o expressió de gènere.

Aquesta iniciativa, impulsada per la comissió feminista de la Casa Orlandai i aprovada a l’assemblea de l’ACCO de l’1 de març de 2022, respon a la voluntat de fer de la Casa un espai segur per a totes les persones i cossos que no encaixen dins del binarisme.

Al costat del nou pictograma que trenca amb la separació binària dels lavabos, trobareu un text explicatiu de la mesura, que reproduïm a continuació:

Cada dia hem de passar per l’experiència d’entrar a un lavabo i haver d’afrontar una elecció: una figura amb pantalons i una altra amb faldilla.

Hem crescut aprenent a empatitzar ràpidament amb una d’aquestes dues figures, pensant que es tracta d’una separació pràctica, natural. Ara bé, hem pensat alguna vegada que aquesta separació és més aviat ideològica i que pot ser, a més a més, discriminatòria?

A partir de les experiències de totes aquelles persones que, davant d’aquestes dues icones, es veuen obligades a escollir, mirem de transgredir i posar en dubte aquest automatisme.

Per això, aquests lavabos poden ser utilitzats per qualsevol persona indepentment de la seva identitat o expressió de gènere.

Des de la Casa Orlandai volem que aquest sigui un espai segur per a tothom, començant per evitar que una experiència tan quotidiana com la d’anar al lavabo esdevingui estressant, incòmoda i violenta per a totes aquelles persones i cossos que no encaixen din del binarisme, defugint així de la mirada cisheteronormativa i patriarcal imperant.

Amb aquest nou pictograma que trobareu a les portes dels lavabos volem transformar aquests espais fent-los accessibles i utilitzables per a totes les persones, ja siguin trans* o cisgènere.

Es tracta d’un petit canvi, però de gran impacte i importància per començar a transformar els espais i l’entorn, així com la nostra manera de pensar-los i habitar-los, en pro dels drets humans.