C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Els Cafès científics de primavera

A la primavera del 2022 els Cafès científics tenen com a fil conductor l’evolució humana!

L’EVOLUCIÓ HUMANA. 150 ANYS DESPRÉS DE DARWIN
Dimecres, a les 19 h
Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia)
Enguany fa 150 des de la publicació de The Descent of Man, and Selection in relation to sex, de Charles Darwin. Juntament amb L’origen de les espècies i Les expressions dels homes i els animals van ser els tres llibres crucials que van posar la reflexió darwiniana, no només en l’evolució sinó en la pròpia de la nostra espècie. Per això ens aproparem a la nostra història i els seus mètodes d’estudi.

 

Les adaptacions morfològiques que ens han fet humans – INSCRIU-T’HI AQUÍ
20 d’abril

Els humans compartim moltes característiques morfològiques amb els grans simis antropomorfs actuals, però també presentem característiques úniques relacionades amb el bipedisme habitual, la manipulació, la cognició, la dieta i el comportament sociosexual. Quin va ser l’ordre d’aparició d’aquestes peculiaritats humanes?

Amb David M. Alba de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

 

Musaranyes fòssils i homínids – INSCRIU-T’HI AQUÍ
18 de maig

Associats als jaciments paleontològics molt sovint es troben fòssil de petits mamífers com les musaranyes. Per les característiques biològiques d’aquests organismes, els especialistes els fan servir com a indicadors paleoecològics. Com són aquests organismes i per què donen tanta informació? Quines són les relacions que tenen en els jaciments on es troben homínids i humans?

Amb Marc Furió del Departament de Geologia (Universitat Autònoma de Barcelona)

 

L’evidència genòmica de l’evolució humana – INSCRIU-T’HI AQUÍ
15 de juny

El procés que genera la diversitat biològica, inclosa la humana, l’entenem com un arbre genealògic que relliga tots els individus i totes les espècies. El procés es pot reconstruir amb l’anàlisi del DNA antic que actualment permet de veure les branques senceres, però també hi ha hagut relacions entre les branques. Com es poden detectar?

Amb Francesc Calafell del  Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, UPF