C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Càpsules vespertines: «La força de no fer res. Temps, vida i treball a la societat del cansament»

Dijous, a les 19 h / Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia)
Activitat presencial i virtual
(Zoom)
Organitza: Ferran Muñoz Jofre
Coordina aquest cicle: Juan Evaristo Valls Boix

Amb el suport de Ned Ediciones

Si l’any 1867 Marx assenyalava a El capital que el treball era una necessitat natural de l’ésser humà, el 1883 el seu gendre Paul Lafargue es va afanyar a vindicar un dret a la mandra. Des de llavors, el treball ha constituït tant la forma de vida com la dominació generalitzada a les societats capitalistes, sense deixar ni tan sols una pausa per preguntar-se si potser l’existència continuava més enllà de la fàbrica. Aquest cicle proposa una aproximació als malestars contemporanis vinculats als imperatius de productivitat i competitivitat a les societats capitalistes i tracta d’explorar maneres de dissidència i formes alternatives d’entendre la vida, l’acció i el temps.

 

El cicle «LA FORÇA DE NO FER RES. TEMPS, VIDA I TREBALL A LA SOCIETAT DEL CANSAMENT» consta de les sessions següents:

13 de gener
No tinc forces. Prolegòmen per a una fonamentació de la metafísica de la mandra – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Aquesta sessió recorre les temptatives d’artistes i escriptors que han criticat la ideologia de la productivitat i han defensat a ultrança l’ociositat i la mandra com a forma de resistència al govern de les nostres vides. Des de les seves obres, la inacció i la inoperància constitueixen la forma més alta de dissidència, en una cruïlla entre estètica i política que no entén de revolucions, però sí de la felicitat dels temps morts.

Amb Juan Evaristo Valls Boix, professor associat de Filosofia Contemporània i Estètica a la UB

 

10 de febrer
No tinc temps. De la manca de temps a la cronodiversitat – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Repassarem els treballs de l’artista Raquel Friera que aborden la pobresa del temps de les dones i ens endinsarem també a l’Instituto del Tiempo Suspendido (ITS). L’ITS és un projecte que combina els mitjans de l’art i el pensament crític: s’ha exposat el 2021 al MUSAC de Lleó i ha col·laborat amb el MACBA al projecte EnResidència, amb què han publicat Aprendre el temps. Manual sobre cronodiversitat.

Amb Raquel Friera, artista i llicenciada en Econòmiques i Belles Arts, i Xavier Bassas, filòsof de vocació, traductor i professor d’Estudis francesos a la UB.

 

10 de març
No tinc feina. Ofecs i desfogaments de la vida intel·lectual – INSCRIU-T’HI AQUÍ

En aquesta sessió abordarem l’especificitat del treball cultural com, alhora, punta de llança i experimentació de les formes de precarització del paradigma de l’ocupació i possibilitat de resistència, amb l’ajuda de textos de diversos autors com Remedios Zafra, Jorge Moruno, Javier López Alós o César Rendueles.

Amb Albert Jornet, doctor en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals per la UB.