C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Cafès literaris: «Nacions perifèriques, cultures subalternes»

Dimecres, a les 19 h
Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia)
Activitat presencial i virtual (Zoom)

Sovint reduïdes al folklore, a l’anècdota entranyable o a la mera singularitat d’un tot major, les expressions culturals dels subjectes polítics que conviuen en inferioritat de condicions amb les d’un altre acostumen a ser estudiades com allò altre enlloc de ser preses en consideració pel que són. I els seus productes literaris –com així la salut i el prestigi de la llengua pròpia– no se n’escapen. En aquest cicle ens aproparem a les nacions perifèriques o cultures subalternes a partir de tres ben properes: la catalana, la basca i la gallega.

Organitza: Ferran Muñoz i Tina Angrill en col·laboració amb la revista L’avenç

Aquest trimestre us proposem les sessions següents:

 

2 de febrer
Cultura catalana. Diccionari per a ociosos, de Joan Fuster – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Aprofitant la celebració de l’Any Joan Fuster –en ocasió del centenari del seu naixement–, llegirem l’obra d’un dels escriptors i pensadors més importants del segle XX als Països Catalans. Especialment prolífic com a assagista, la força de la seva obra va depassar l’àmbit literari i va projectar-se sobre la vida cultural i cívica de tot els territoris catalanoparlants.

Amb Anna Esteve Guillén, doctora i professora de Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant

 

23 de febrer
Cultura gallega. Arraianos, de Xosé Luís Méndez Ferrín – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Arraianos (1991) ens trasllada a la frontera difusa entre la Galícia interior i el nord de Portugal, territori de “meigas”, de pluja i del granit dels casalots pairals. En deu relats, Ferrín ens submergeix en el seu univers particular, inquietant com el núvol que de sobte cobreix els protagonistes d’aquestes històries. A Raia és la línia invisible que separa els habitants de Galícia i Portugal, terra plena d’història de contraban, lluites de poder, caciquisme i sotmetiment a les autoritats. 

Amb Antón Blanco Casás, Professor Lector de Llengua i Literatura Gallegues a la UB.

 

30 de març
Cultura basca. Los pasos incontables, de Ramon Saizarbitoria – INSCRIU-T’HI AQUÍ

La novel·la Hamaika pauso (1995) es desenvolupa en dos plànols, el que explica la detenció, la condemna i l’afusellament de Daniel Zabalegi, transsumpte d’Anjel Otaegi, afusellat el 1975; i el que, paral·lelament, aprofundeix en les alegries i tribulacions –o, altrament dit, en l’educació sentimental, literària i política– d’una generació que, en els darrers anys del franquisme, rondava els vint-i-cinc o trenta anys.

Amb Aritz Galarraga, crític, escriptor i professor de literatura basca.