C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Cafès literaris de tardor: Cròniques d’una altra època

Dijous, a les 19 h
Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia)

Aquesta tardor llegirem clàssics del segle XIX. Tres grans cronistes ens transporten, a través de novel·les de ficció, a importants fets històrics: la Revolució Francesa (1789), la Primavera dels Pobles (1848) i els intents d’enderrocament del regnat d’Isabel II d’Espanya (1863). Els moments històrics on es desenvolupen aquests relats són descrits i explicats des del realisme i alhora la quotidianitat dels seus personatges. Flaubert i Dickens són coetanis, Pérez Galdós és més jove, traductor i deixeble de Dickens. Tots tres tenen en comú l’afany per descriure moments històrics i inserir-los en la seva ficció. Són grans autors de la novel·la realista o del realisme literari. Com va dir Gustave Flaubert. “No llegiu per divertir-vos, com ho fan els nens, o per instruir-vos, com ho fan els ambiciosos. Llegiu per viure”.
Organitza: Tina Angrill

 

Aquest trimestre us proposem les sessions següents:

Dijous 27 d’octubre
L’educació sentimental (1869), de Gustave Flaubert – INSCRIU-T’HI AQUÍ

Mitjançant el seu protagonista, un jove de províncies i la seva vida al París de meitat del segle XIX, l’autor fa una crònica de l’agitació política i social de l’època, amb la revolució del 1848 anomenada també Primavera dels pobles que va provocar la fi de l’Europa de la Restauració i del predomini de l’absolutisme.

Amb Lluís Maria Todó, novel·lista, traductor i professor de la Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra.

 

Dijous 24 de novembre
Història de dues ciutats (1859), de Charles Dickens – INSCRIU-T’HI AQUÍ

París i Londres, a finals del segle XVIII, inicis de la revolta social i política que va suposar la Revolució Francesa. Les dues ciutats que enlluernen el món, amb uns tarannàs totalment diferents. Londres simbolitza la pau, la vida ordenada, i París l’agitació, el caos, i el conflicte. Converteix les dues urbs més famoses del món en protagonistes col·lectius.

Amb Miquel Berga, professor de literatura anglesa a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

 

Dijous 15 de desembre
Los espisodios nacionales IV. La era isabelina, capítulo 9 (1906), Prim. Benito Pérez Galdós (Cuarta Serie: La era isabelina, Destino)- INSCRIU-T’HI AQUÍ

La quarta sèrie dels Episodios Nacionales comprèn tot el regnat d’Isabel II, contemporània a l’autor. Apareix l’ambient revolucionari europeu del 1848 i específicament en el capítol de Prim, els intents frustrats de derrocament de la monarquia. Intrigues i conspiracions dels darrers anys del regnat d’Isabel II.

Amb Laia Perearnau, historiadora, periodista, guionista i escriptora.