C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Dades de l'activitat

Data: 07/09/2020 - 27/09/2020
Horari: 10:00 - 20:00
Categoria: Destacats, Exposicions
Preu: Gratuït
Comparteix-ho...

EXPOSICIÓ: “Jo, pallassa”

L’exposició fotogràfica Jo, pallassa, comissariada per Glòria Molina Giralt, vol visibilitzar el món i la tasca de la dona pallassa. És un món especialment amagat, ja que afegeix a la dificultat inherent a l'ofici de ser pallasso el handicap de ser dona, amb tot el que comporta quant a lluita afegida per tal de fer-se un lloc.

L'exposició s’articula en 5 blocs:

- Fer riure: és la part més coneguda de les pallasses. Però no per això hem de passar per alt la dificultat que té transmetre valors, reflexions sobre la desigualtat social, la injustícia, els estereotips, la pressió social perquè siguem com els altres volen... això sí, amb un somriure o una rialla ben grossa. Al cap i a la fi, ningú diu que entre els beneficis de riure no hi hagi el de fer pensar!

- Pallasses d’hospital: ser pallassa d’hospital comporta anys de formació en disciplines hospitalàries per tal de comprendre la realitat (tot sovint molt dura) amb la que s’enfronten a diari. Fins i tot, compten amb suport psicològic. Perquè elles són el suport de persones que es troben en moments molt vulnerables. Les fotografies es corresponen amb l’organització Pallapupas, però em tingut la sort de comptar amb el testimoni d’altres pallasses d’hospital.

- Pallasses sense Fronteres: poc conegudes dins l’organització Pallassos sense fronteres, les dones pallasses intervenen en col·lectius de dones i nens que estan patint de forma especialment atroç dins del patiment general de la població en entorns bèl·lics o de desastres naturals. Elles estan especialment preparades per a tractar dones que pateixen violència de gènere, ja que són les qui poden arribar a elles sense que es sentin amenaçades. A més, es converteixen en referents per a les nenes que viuen en aquests entorns opressius.

- El que no es veu: tal com elles ens expliquen, ser pallassa no és posar-se un nas vermell i prou. Calen moltes hores de preparació prèvia, de formació, d’entrenament... A l’exposició també hem volgut reflectir una petita part de tot el que cal fer abans de posar-se davant el públic.

- Aclarim conceptes: el món de la pallasseria és molt poc conegut. I això fa que tot sovint s’utilitzin termes de forma poc correcta. A l’exposició hem afegit una mica d’informació al respecte, per tal de que tots tinguem la possibilitat de sortir de l’exposició havent après alguna cosa, a més d'haver gaudit de fotografies fantàstiques.

L'exposició ja ha voltat per la Universitat Autònoma, per Sant Cugat i a Barcelona, al Centre Cívic Besòs i, ara, és a la Casa Orlandai!

Comentaris

comments