C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Dades de l'activitat

Data: 11/03/2015
Horari: 19:30
Lloc:
Loading Map....
Categoria: Destacats
Preu: Gratuït
Comparteix-ho...

Democracia 2.0

LES VEUS DE LA REPÚBLICA: Democràcia 2.0: la democràcia serà tecnològica i participativa o no serà? amb Ismael Peña-López de professor de Dret i Ciència Política a la UOC, i Ricard Espelt, consultor a Ideograma, i investigadors de IN3 (Internet Interdisciplinary Institute).

La democràcia representativa ha estat una excel·lent eina per a la construcció política d’una societat més justa, equitativa i creadora de projectes comuns. Han estat lluites populars i moviments socials dels darrers tres segles els que han fet que un instrument polític al servei d'una minoria d’homes, blancs i propietaris, esdevingués un instrument polític per a tothom, dotant a la ciutadania de drets polítics i socials. Atesa la impossibilitat física de reunir, deliberar i decidir conjuntament amb tots els ciutadans, l'"invent" s'ha basat en la delegació de la sobirania a representants.

La irrupció d’Internet, les xarxes socials, les aplicacions en els telèfons, trenquen i qüestionen la funció dels organismes intermediaris entre la ciutadania, i els representants en els centres de presa de decisions. A més, estem en un moment d'una demanda creixent de participació i de regeneració democràtica. Ja s’ha incidit i guanyat eleccions usant les xarxes. De fet, una es pot informar, comunicar, participar i votar des del sofà de casa, perquè tecnològicament, això i avui, és possible. Una altra cosa és la sobreinformació o infoxicació!

Es parlarà del què ha aportat internet en els sistemes democràtics representatius, dels processos de deliberació tecnològica amb garantia de qualitat democràtica, del vot electrònic, del gap digital i dels riscos del control a la ciutadania per part dels poders, entre d'altres temes. De ben segur tornarem a fer una altre xerrada sobre la democràcia 2.0 a la tardor, perquè dona molt de si.

Més informació: https://lesveusdelarepublica.wordpress.com/