C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Dades de l'activitat

Data: 12/03/2020
Horari: 19:00 - 20:30
Categoria: Càpsules vespertines
Organització: Casa Orlandai
Preu: 3€
Comparteix-ho...

CÀPSULES VESPERTINES: Viure junts sense tenir res en comú. Polítiques de la comunitat a la filosofia contemporània

La vida en comú, i amb ella la idea de «comunitat», ha estat clàssicament la preocupació central de la filosofia política. Si durant l’Edat Mitjana era Déu el fonament de la política, i es concebia tota societat com a comunitat de creients, la Modernitat tractarà de sustentar la comunitat política en valors ètics universals com ara la dignitat, la igualtat i la justícia. No obstant, les experiències contemporànies de colonialisme, racisme i sexisme ens han mostrat que qualsevol valor, fins i tot els suposadament neutres i universals, implica una exclusió i una marginació. La filosofia del s. XX i XXI, afronta el repte polític de pensar una comunitat constituïda per aquells que no tenen res en comú: una forma de comunitat radicalment oberta a l’altre.
En aquesta sessió analitzarem les contradiccions de la vida en comú, i ens preguntarem si avui dia és encara possible viure en comunitat i, sobretot, si és quelcom desitjable.
Amb Juan Evaristo Valls Boix, professor de Filosofia Contemporània i Teoria de l’Art a la UB.

 

CÀPSULES VESPERTINES: Comunitats
Dijous a les 19 h / Entrada: 3 €

Què conforma una comunitat? Havent deixat enrere una anterior divisió més bàsica –basada en autoidentificacions al voltant de la família, del barri/poble/ciutat i de la religió–, els darrers segles han aparegut noves formes d’autoidentificar-se: per exemple, les nacions, les ideologies polítiques, les identitats i les orientacions sexuals, l’activisme social o, fins i tot, els clubs esportius. En aquest cicle, analitzarem les conseqüències d’aquest canvi a través del cinema, del teatre i de la filosofia.

Altres sessions

Dijous 16 de gener: Aún estamos vivos: lluita, justícia social i dignitat humana
Dijous 13 de febrer: Les comunitats del teatre

Comentaris

comments