C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

Dades de l'activitat

Data: 10/06/2020
Horari: 18:30 - 20:00
Categoria: Cicle: Cafès Científics, Destacats
Organització: Casa Orlandai i Fundació Ciència i Societat
Preu: Gratuït
Comparteix-ho...

LES VEUS CIENTÍFIQUES: La traçabilitat de la pandèmia amb les dades, possibilitats i riscos

Ens enfrontem a un virus nou, del que no podem predir el comportament; si amb el bon temps disminuiran els contagis, si mutarà, si es tornarà un virus estacional o si el juliol tindrem un rebrot pel desconfinament. Els ciutadans som conscients que és molt probable que apareguin noves onades d’infecció per coronavirus. I hem sentit que una possibilitat per a que aquests brots siguin més suaus és rastrejar els nous casos de forma eficaç, un repte tècnic associat a problemes ètics. Hem convidat a dos experts per comprendre les implicacions d’aquesta eina.

 

Frederic Bartumeus, investigador ICREA del CEAB -CSIC-CREAF

Frederic és expert en l'anàlisi de dades i estudis teòrics de la mobilitat. Ara, participa amb altres experts de diverses disciplines, per analitzar les dades que obtenen les operadores de telefonia i servidors de mapes, com també en l'ús d'aplicacions de mòbils per estudiar mobilitat en les etapes d'apertura del confinament i augmentar la capacitat de traçabilitat dels contactes dels afectats per coronavirus. Amb aquestes eines es planteja ajudar al desenvolupament d'estratègies per al desplegament d'un confinament més selectiu i un millor control de la pandèmia. Com s’elabora un projecte així? Què té en compte? Vegeu Los datos de móviles útiles para estudiar la eficacia del confinamiento sobre la dispersión de Covid19

 

Karma Peiró, periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació
Karma és experta en periodisme de dades. Va elaborar l'Informe «Intel·ligència Artificial: Decisions automatitzades a Catalunya», que va posar de manifest com la #IA ja impactava les nostres vides a través de l’aplicació algorismes en sectors com l’educació, la banca, els negocis, el sistema judicial, la salut o la ciberseguretat, entre altres. Ens podem protegir? Què podem demanar per regular-ho ara el seguiment pels mòbils per tal de contenir la pandèmia? Vegeu Informe: «Intel·ligència artificial. Decisions automatitzades a Catalunya»

 

L'activitat serà online, a través de la plataforma Zoom, i es facilitarà l'enllaç el mateix dia de la sessió, un cop s'hagi realitzat la inscripció.

Inscriu-t'hi aquí

Fes clic aquí per afegir l'activitat al teu calendari!

 

Altres sessions

Dimecres 20 de maig: Crisi climàtica, energètica i ara també sanitària. La rebel·lió de la natura?