C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat
C/ Jaume Piquet, 23 08017 Barcelona - 93 252 42 62 - info@casaorlandai.cat

10 anys en 10 imatges

Al llarg de 10 anys poden passar moltes i moltes coses. La història d'un projecte es defineix a partir de vàries parts que s'entrellacen entre elles i conformen un gran tot.  I això és el que ha passat en aquests 10 anys d'història de la Casa Orlandai, i ho volem explicar amb 10 fotografies, que fan un repàs global d'allò més representatiu i significatiu d'aquesta dècada.  Esperem que us agradi, gràcies i seguim! 
pati Qui no ha quedat mai al Pati de la Casa Orlandai? El pati, magnífica porta d’entrada a la Casa Orlandai, és un punt de trobada per a molta gent del barri, l’extensió de la Casa. Al pati hi passen moltes coses i, sens dubte, és un dels punts neuràlgics de les festes del barri.

Per Carnaval, el pati acull tothom amb les seves disfresses, per Sant Joan els aires de revetlla s’apoderen de l’ambient i per la Festa Major sembla una plaça més! I, com no podia ser d’una altra manera, per l’aniversari el Pati d’en Marcel acull el vermut, la paella, els concerts del vespre…

Aquest any, l’escultura en homenatge al Marcel donarà la benvinguda a tothom qui vulgui celebrar el 10è aniversari de la Casa Orlandai. Fa 5 anys, el pati de la Casa es va reanomenar Pati d’en Marcel i, el passat mes de juliol, es va instal·lar una escultura en homenatge al Marcel: dues maneres molt boniques de dedicar un espai tan important a una persona tan important per a la Casa.

TallersAl dia a dia de la Casa hi passen moltes coses i, sense cap mena de dubte, els tallers són les propostes que més vida li donen. Des del dilluns a primera hora del matí fins al divendres al vespre, més de 15 talleristes dinamitzen cursos i tallers de tot tipus: ioga, anglès, pensament crític, escriptura creativa…


Aprofitar de manera creativa el temps lliure és un dels objectius de la Casa Orlandai: igual que les activitats, els tallers promouen el desenvolupament de l’esperit crític en un context de convivència veïnal, una altra manera de fer créixer el barri.


L’equip de talleristes, i els i les alumnes, formen part de la gran família que és la Casa Orlandai aportant diversos punts de vista i acostant la formació a tot el veïnatge.



_MG_5697 Des dels seus inicis, la Casa Orlandai s’ha construït a partir de les aportacions de diverses entitats del barri. És tan així que la Casa Orlandai s’ha convertit en la casa d'algunes d'elles, volent ser un espai de trobada i de possibles intercanvis. Totes les entitats que s'hi estan (o que han passat) participen del creixement constant de l’equipament i l’associació, ja que molt sovint són elles mateixes les que proposen activitats o participen a comissions i a l’assemblea. Les entitats donen vida a la Casa, convertint-la en una casa per a tothom en defensa de l’art, la convivència i la transformació social.
_OMC8163 Fes-te els Balcons és un clar exemple que l’art i la cultura poden creuar tota frontera, sortir al carrer i ocupar qualsevol espai.Es tracta d’un recorregut artístic pels carrers de Sarrià, on alguns balcons es converteixen en petits escenaris de teatre, cant, mim…

Una de les coses més boniques d’aquesta activitat, que se celebra per la Festa Major, és la complicitat que s’estableix a molts nivells. En primer lloc, veïns i veïnes del barri cedeixen de forma desinteressada el balcó de casa seva a l’organització de l’activitat (un balcó que s’engalana per recordar el teló d’un teatre). En segon lloc, els i les artistes desenvolupen la seva obra en un espai poc propi amb moltíssima il·lusió. I en tercer lloc, les més de 300 persones “espectadores” hi col·laboren per fer que tot es desenvolupi de la millor manera possible.

Des de dalt, artistes i organitzadors, veuen la cara de sorpresa de la gent que, des del carrer, espera amb il·lusió una representació artística única i especial.

IMG_9591

Un equip de treball no és només un conjunt de persones que es troben cada dia al lloc de feina i teclegen a tota velocitat mails, comunicats, propostes, pressupostos; que fan sonar telèfons a altres llocs; que fan inscripcions; que mouen caixes; que posen cadires i taules i engeguen projectors; que programen cursos i tallers; que gestionen espais i sales; que coordinen un equip de voluntaris…

….O almenys a la Casa Orlandai. Realment, l’equip tècnic de la Casa és com una petita gran família, ara mateix 6 persones que es veuen les cares moltes hores al dia i fan bullir el centre. Realment, dins de les quatre parets del despatx hi passen moltes coses i moltes persones, i s’hi cou bona part de la personalitat de la Casa.


Sense aquest equipet implicat, motivat i amb algun tipus de súper poder no identificat encara, la Casa Orlandai no seria el que és!

7-Gardenyes
L’Espai Gardenyes és una mostra més que la gestió comunitària pot donar vida a espais buits. L’any 2013 l’ACCO obtenia el conveni amb el propietari del solar -Ferrocarrils de la Generalitat- dins el programa Pla Buits de l’Ajuntament de Barcelona. Enguany, el projecte ja compleix quatre anys.

L’Espai Gardenyes compta amb un hort ecològic i una àgora. A l’hort s’hi han conegut i fet amistat veïns d’edats diferents, amb el cultiu d’hortalisses com a motiu. L’hort és comunitari, és a dir, tothom participa de la plantació, el cultiu i la recollida i podem dir que sempre hem compartit els fruits en germanor.

L’Àgora Gardenyes és un espai de trobada de sarrianencs i sarrianenques. Concerts, calçotades, aperitius i trobades es van succeint al llarg de l’any en aquest espai. És una llàstima que l’espai estigui en obres per aquest desè aniversari. Esperem recuperar-lo ben aviat.

IMG_1453okL’assemblea de socis i sòcies de l’Associació Cultural Casa Orlandai (ACCO) és el màxim òrgan decisori de l’associació, qui s’encarrega d’aprovar els estatuts, escollir els membres de la junta i aprovar el pressupost anual. Són socis de l’ACCO persones individuals, famílies i entitats.


Més enllà d’aquestes tasques, els socis i sòcies tenen el dret a participar en la construcció permanent del projecte de la Casa Orlandai, així com de tots els altres projectes que gestiona l’ACCO (per exemple, l’Espai Gardenyes).


L’assemblea de socis i sòcies de l’ACCO dona suport al projecte de la Casa Orlandai i, de forma indirecta, col·labora en la creació d’un barri més sòlid i amb més xarxes entre els diversos agents existents, una aposta clara per la cultura, la transformació social i la convivència.


Foto Cafè OrlandaiSense cap mena de dubte, el Cafè Orlandai és una de les portes d’entrada més importants de la Casa Orlandai. Qui no ha fet mai un cafè al pati, o ha aprofitat per fer una reunió o retrobada amb amics tot dinant? En un ambient d’allò més agradable i familiar, la cooperativa que gestiona el Cafè Orlandai forma part de la gran família de la Casa.

El bar és un espai de trobada, un racó on fer una pausa, un lloc on gaudir d’un petit espectacle un divendres al vespre… Els amplis vitralls deixen entreveure l’esperit i personalitat de la Casa, com si els tres pisos superior tinguessin les arrels a la cafeteria. Sembla típic, però entrar al Cafè Orlandai és sinònim de desconnectar i, per què no, de gaudir d’un bon cafè!

assemblea

La gestió ciutadana és el model de funcionament de la Casa Orlandai. És un centre cultural gestionat per veïns, veïnes i entitats del barri i tot això fa que el voluntariat sigui l'essència del projecte.

Des de l'inici de l'activitat de la Casa, l'abril de 2007, han estat moltes les persones que s'han ofert a donar suport al dia a dia de la Casa i amb els anys, el seu pes ha anat creixent cada vegada més. El voluntariat de la Casa Orlandai s’entén en un sentit ben ampli, des d’aquelles persones que donen suport en l’acompanyament al taulell fins a totes aquelles que participen a assemblees i comissions que donen forma i sentit a l’equipament.

A banda de representar un gran càlcul d’hores de dedicació desinteressada, la feina de les persones voluntàries de la Casa Orlandai té un gran valor humà, un tret identitari de la Casa Orlandai.

Moltes gràcies a la feina dels voluntaris i voluntàries de la Casa Orlandai!

 

Orlandai Gerard-tunejat

L’edifici de la Casa Orlandai parla per si sol, una casa modernista amb grans vitralls que donen vida i color a tot el barri. Un edifici amable, que convida a entrar-hi i a deixar-se perdre pel seu interior. Les seves quatre parets han vist de tot, des d’una escola d’infants fins a una escola de vida, i podrien explicar més d’una història sorprenent.


En aquesta fotografia del 2008 feta per en Gerard Sardà, tot just feia un any que l’ACCO gestionava la Casa Orlandai com a centre cultural.


Des d’aleshores han passat ja 10 anys, una dècada de gestió ciutadana al barri. Quan tot just falten 10 setmanes per a la celebració d’aquest aniversari, iniciem un compte enrere on volem il·lustrar aquests 10 anys amb 10 imatges representatives, que ajuden a construir la història de la Casa Orlandai.


Esperem que us agradi!